Hoppa till sidans innehåll

Intervju med banläggare Christer Tapper

23 SEP 2020 08:22
Med ca 2.5 vecka kvar till årets SM-tävlingar i sprintorientering passade vi på att intervjua vår erfarne banläggare Christer Tapper.
  • Uppdaterad: 23 SEP 2020 08:22

Den 1 juli blev det publikt att Almby IK tagit på sig att arrangera ett Corona-anpassat SM i sprintorientering med kort varsel. Vad tänkte du när du fick frågan om att lägga banor till dessa tävlingar?

- Jag fick veta på midsommarafton att vi var aktuella för att arrangera ett sprint-SM i oktober och en fråga om jag var intresserad av att vara banläggare. Ja, vad jag svarade förstår ni nog… Jag började direkt att leta på mina banskisser. Det var tänkt att Örebro City Sprint skulle ha gått i området redan 2019 men då valde vi att ta avsked av Grankottevägen (legendariskt studentboende som nu är rivet). Sen var det tänkt att årets upplaga av tävlingen (som ju blev inställd red. anmärkning) skulle gått i området så fanns mycket klart i mitt bakhuvud, svarar Christer Tapper.

I inbjudan kan man läsa att delar av tävlingskartan använts vid kvalet till Sprint-SM 2017. Du var banläggare även då och jag undrar, har deltagare som sprang då en fördel av att tidigare ha sprungit på delar av årets tävlingskarta?

Precis om tävlingsledare Lasse Lundberg svarar Christer utan tvekan på frågan.

- En tredjedel av tävlingsområdet användes då. Om det hade varit en skogstävling kanske man haft viss nytta av det. Men i sprint är det annorlunda. Där förbereder man sig med att kolla på de street views och 360°-bilder som finns på nätet. Så om man sprang där för 3 år sen gör nog varken till eller från.

Christer funderar lite och fortsätter:

- Sen är jag ju så klart medveten om hur man förbereder sig, så jag försöker ju hitta på saker som man inte räknat med. För att ge några exempel från 2017 så kan man: Riva staket, klippa ner häckar, öppna portar, allt för att öka framkomligheten. Sen blir det ju gärna lite förbjudna områden och staket för att minska framkomligheten med.

I senaste numret av Skogssport så finns reportage med Karolin Ohlsson som tyvärr är nyopererad i år och som därmed tyvärr lär missa årets Sprint-SM. Karolin tar sig an ett antal exempelsträckor som fanns med i kvalet 2017. Det ser klurigt ut! Ibland lönar det sig att springa nära strecket och ibland ganska långt runt?

- Ja, det är ju det som sprint handlar om, att hitta den optimala vägen. Jag försöker ju få variation på vad som är bäst. Jag tror att jag ritade kortaste vägen med grönt i exemplen i Skogssport, svarar Christer.

Kan du berätta mer om de särskilda förutsättningar som du har fått förhålla dig till när du planerat SM-helgens banor? Tävlingarna går ju inom ett relativt begränsat område och SVT ska direktsända både de individuella finalerna samt sprintstafetten.

- Hur vi skulle disponera kartområdet hade jag rätt klart för mig när vi startade processen. Sen har ju TV-sändning skapat en del nya förutsättningar som man normalt inte behöver tänka på.

Christer utvecklar svaret vidare:

- Man vill ha vissa tidsavstånd mellan TV-kontroller, det ska finnas en förvarningskontroll på lagom avstånd före TV-kontrollerna så att man kan fånga upp löpare med bra passertider och så vidare.

- I och med Coronan så får ju inte juniorerna som tävlar samtidigt synas i TV heller. Men jag tror och hoppas jag fått till det så både löpare och TV-publik ska bli nöjda, funderar Christer.

Det är kval- och final på den individuella sprinten samma dag och på ett begränsat område. Hur har tankegångarna gått gällande val av start- och målplatser? Du har ju en maxgräns på 50 deltagare samtidigt per tävlingsområde (dvs sträckan start-mål).

- Ja här har ju Coronan gjort att man fått tänka utanför boxen. Men att inte ha en traditionell arena utan utbrutna mål har faktiskt gjort det lättare att utnyttja kartområdet. Sen är det ju vissa logistikproblem med att ”bygga om” tävlingsområdet mellan kval och final, säger Christer.

Till sist vill vi önska dig lycka till med resten av banläggningsarbetet inför den stundande tävlingshelgen. Har du något du vill tipsa deltagarna om innan de kommer hit till Örebro?

- Ja vissa tips kring hur man förbereder sig OL-tekniskt har jag ju berättat om. Sen är det ju viktigt att fysiskt anpassa sig till 12-15 min löpning på mestadels asfalt och gräs, hälsar Christer.

Almby IK hälsar alla tävlande välkomna till Örebro

 

Skribent: Annica Kristoffersson
Epost: Adressen Gömd

LJUNGVÄGEN 16
702 21 ÖREBRO
This is a mailto link

Funktionsadresser:
This is a mailto link
This is a mailto link
This is a mailto link